
Caldo de pollo casero
Este caldo se elabora con una carcasa de pollo y hortalizas de despensa como cebolla y ajo. Sirve como base para elaborar otras sopas, y le puedes añadir un toque de cilantro fresco antes de servir para un sabor más intenso.
- 1 pollo carnoso (la carcasa, más cualquier jugo de asado gelatinoso)piel y grasa descartadas
- 1 cebolla grande, partida por la mitaden rodajas
- 1 limón
- 2 hojas de laurel
- 1 o 2 chiles rojos frescos, partidos por la mitadsin semillas y en rodajas
- 1 cdta de cilantro molido
- ½ cdta comino molido
- 1 manojo de cilantrotallos y hojas picados y separados
- 1 diente de ajo grandefinamente rallado
Para acompañar
- 250 g de arroz basmati integral(opcional)
Valor nutricional: por ración
- kcal150
- grasa3gbajo en
- saturadas1gbajo en
- carbohidratos24g
- azúcares5g
- fibra2g
- proteína6g
- sal0.9g
Preparación
paso 1
Break up the chicken carcass into a large pot and add the onion, 1.5 liters of water, lemon juice, and bay leaves. Cover and simmer for 40 minutes. Remove from heat and let cool slightly to make it easier to handle.
paso 2
Place a colander over a bowl and remove all the bones. Check the bones, removing the chicken and replacing it with any onions while you check the bone pile.
paso 3
Return any broth from the bowl to the pot, along with any gelatinous roasting juices, the chili, ground coriander, cumin, cilantro stems, lemon zest, and garlic. Cook for a few minutes until barely bubbling. Don't overboil to spoil the delicate flavors. Taste and season only if necessary. Meanwhile, heat the rice according to the package instructions, then toss it with the cilantro leaves. Ladle the broth into bowls and top with the rice.


